Makaleler
Kurucu Ortaklar Uzman Klinik Psikolog Dilara Savaş ve Uzman Klinik Psikolog Elif Peksevim'in akademik çalışmalarını bulabilirsiniz.
Gelişimsel Disleksi ve Otizm Spektrum Bozukluğu Tedavisinde Özgün Bir Nörogeribildirim Yöntemi: Auto Train Brain
Eroğlu G., Savaş D., Ekici B., 2022
Auto Train Brain, disleksi ve otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocukların bilişsel perfor- manslarını nörogeribildirim ve çoklu duyu öğrenme yöntemi ile geliştiren bir mobil telefon uygulama- sıdır. EEG sinyalleri, 14 kanallı EEG başlığı ile okunur, mobil telefonda işlenir ve görsel/işitsel uyaranlar şeklinde nörogeribildirim verilir. Bu derlemede, gelişimsel disleksi ve OSB’nin bilişsel semptomları, anatomisi, ve elektrofizyolojisi konusunda literatür taraması verilmiştir. Daha sonra, nörogeribildirimin çalışma mekanizması, gelişimsel disleksi ve OSB’nda uygulama yöntemleri ve sonuçları literatür tara- ması olarak detaylı açıklanmıştır. Nörogeribildirim, literatürde en az bir klinik çalışmada etkin olduğu kanıtlanmış, APA kurallarına göre “muhtemelen etkili” (possibly efficacious) olan bir metoddur. Auto Train Brain’in ilk klinik çalışması, gelişimsel disleksi üzerinde yapılmıştır ve bu çalışmanın sonuçlarına göre, disleksili çocukların okuma becerilerinde istatistiki olarak anlamlı olumlu fark izlenmiştir. Ayrıca, çoklu zamansal boyutta karmaşıklık (complexity) hesaplamasına göre, beyin sinyallerinin karmaşıklık değerlerinin tüm zamansal ölçeklerde arttığı da izlenmiştir. Auto Train Brain, şu anda OSB olan çocuk- lar üzerinde klinik olarak denenmektedir.
The effectiveness of response inhibition training on compulsive acquiring (Kompulsif Edinimde Yanıt Engelleme Eğitiminin Etkinliği)
Peksevim E., 2019
Impairment in inhibitory control has been suggested to be associated with major disorders such as overeating, substance use and gambling. Albeit response inhibition training (training to inhibit one’s responses) has been found to be effective for these disorders, not any previous research has attempted to explore the role of inhibitory control and apply such training for compulsive buying as compulsive buying has been also found to be underpinned by a deficit in inhibition. This study aims to explore the effectiveness of response inhibition training on compulsive acquisition as a first attempt to support novel treatment approaches.
Elevation of Cortisol Levels by Ingesting Liquorice (Meyan Kökü ile Kortizol Düzeyi Arasındaki İlişki)
Simon B.S. Thompson, Savas D., 2019
The effects of liquorice on the hormone cortisol are known but are not well understood. It has been noted anecdotally, but there remains little scientific literature on the link between the effects of liquorice on the body and the fact that cortisol is consistently implicated. This study demonstrates the link between liquorice and cortisol and the role that cortisol plays, together with yawning, in regulating brain temperature which is often compromised in certain neurological disorders such as multiple sclerosis. 13 volunteers aged between 21 and 28-year-old ingested liquorice as well as completing the Hospital Anxiety and Depression Scale, General Health Questionnaire, and demographic and health details. Saliva cortisol samples were collected before and after ingesting liquorice. In all cases, cortisol levels were significantly elevated after ingesting liquorice.
Dürtme Politikalarını Etkin ve Etik Bir Şekilde Tasarlamak
Peksevim E., Peksevim S., 2020
Hepimiz hayatımızda en az bir kez sigarayı bırakmayı, düzenli egzersiz yapmayı veya tasarruf etmeyi hedeflemiş ve en az bir kez başarısız olmuşuzdur. Sigaranın zararlı olduğunu, egzersizin sağlıklı bir yaşam sürmedeki önemini, tasarruf etmenin bizi emeklilik dönemlerimizde ne kadar güvence altına alacağını bilmemize rağmen birçoğumuz hedeflerimize ulaşmak için çalışmak yerine kısa vadeli isteklerimizi ön planda tutuyoruz. Bu konuda yalnız değiliz gibi görünüyor çünkü yapılan araştırmalara göre, konularında uzmanlaşmış kişiler bile sahip oldukları bilgi ve tecrübeye paralel davranışlar sergilemiyor.
Toksik Pozitiflik
Savas D., 2020
Felaketi çağrıştıran kelimeleri art arda sıralamak istemem ama dünyanın dört bir yanında insanlar pandemi dönemi kaygıları, finansal belirsizlikler, yalnızlık ve hayal kırıklıklarıyla boğuşurken, iyi hissetmenin pek de kolay olmadığı zamanlarda yaşıyoruz. “En yakın arkadaşlarımdan birine ne zaman içimi döksem, ‘Senden daha beter durumda olanlar da var, hâline şükret, kötü şeyler düşünme’ diyor. Hissettiklerimden utanır duruma geldim” diye anlatıyordu geçtiğimiz günlerde bir yakınım. Eminim bu tür sözleri hepimiz sık sık duyuyoruzdur. Tıpkı sosyal medya akışlarımızda bolca gördüğümüz “Yalnızca pozitif titreşimler, sadece gülümse, endişeyi bırak mutlu olmaya bak” yazıları gibi… Herkes eğleniyor, şık giyiniyor, kusursuz görünen evlerde, rüya gibi tatillerde çekilmiş fotoğraf kareleriyle telefon ekranlarımızdan bize gülümsüyor. Sonuç olarak “her şeyin fazlası zarar” misali, zehirli olabilen pozitiflik de tam olarak bu noktada etrafımızı sarıyor.